Creation: Free Design

Industrie

Ook de industrie kan verduurzamen met geothermie. Industriële processen vragen daarbij veelal hogere temperaturen. Afhankelijk van het proces vanaf 140 tot boven de 200 graden. In Nederland hebben vooral bedrijven uit de voedings-en genotmiddelensector en de papiersector interesse in geothermie.

Ook de industrie kan verduurzamen via geothermie. Industriële processen vragen daarbij veelal hogere temperaturen. Afhankelijk van het proces vanaf 140 tot boven de 200 graden. In Nederland hebben vooral bedrijven uit de voedings-en genotmiddelensector en de papiersector interesse in geothermie.Niet toevallig hebben deze een warmtevraag op temperaturen rond de 160-180 graden maximaal, een temperatuurniveau wat met de huidige technieken haalbaar te noemen is. Dit temperatuurniveau vraagt immers om boringen van rond de 5 - 6 kilometer diep. De kennis in Nederland over deze dieptes en dus over het te bereiken debiet, de levensduur et cetera, is  evenwel te beperkt voor een sluitende business-case van een commerciëel project. 

In een landelijk initiatief voor financiële en technische ondersteuning voor 'Ultra diepe Geothermie' (UDG) laat het Ministerie van Economische Zaken momenteel onderzoeken welke initiatieven de grootste kans op succes hebben én de meeste kennis over de ondergrond opleveren, om zo vervolgprojecten op deze én grotere dieptes beter haalbaar te maken.

Voor meer en recentere informatie: neem contact op met het Platformbureau.