Creation: Free Design

Wist je dat?

 • Er een nieuwe datum is voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet? De inwerkingtreding is met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2022. Lees de Kamerbrief.
 • Vanaf 1 april 2020 de garantieregeling Risico’s dekken voor aardwarmte (RNES Aardwarmte) opnieuw is opengesteld. De regeling dekt voor een deel de geologische risico’s af van misboring bij een aardwarmteproject en is inhoudelijk ongewijzigd en vereenvoudigd in gebruik. Zie www.rvo.nl/aardwarmte
 • EGEC een oproep heeft gedaan aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen om een interne markt voor warmte te creëren. Met als doel om duurzame ontwikkelingen door te laten gaan en de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen in deze tijden van coronacrisis.
 • EGEC samen met 36 andere Europese energiebrancheorganisaties een brief heeft gestuurd aan Europese leiders en besluitvormers waarin ze aandringen op een koppeling van de Europese Green Deal en het stimuleringspakket als reactie op de COVID 19-crisis.
 • EGEC onlangs ook een brief heeft gestuurd naar Timmermans vanuit zijn rol als vicepresident van de Green Deal met drie kernelementen voor een ‘groen herstel’.
 • Het traject voor de Europese Green Deal bekend is gemaakt. Het is mogelijk om feedback te geven op de ‘call’ en een projectverzoek in te dienen.
 • In Denemarken een belangrijke mijlpaal is bereikt voor geothermische energie. Het is vanaf nu mogelijk om een ​​aanvraag in te dienen voor opname in de nationale geothermische regeling. Die regeling helpt bij het identificeren van risico's verbonden aan het boren van geothermische putten.
 • Het nog 1 dag mogelijk is (tm 29 mei) is om aan te melden voor de scholarship awards van de Geothermal Research Council .
 • Het tot 1 juni a.s. mogelijk is te reageren op ‘Call for papers’ voor een bijdrage aan het ‘Digital Geothermal Congress 2020’.
 • Er door TKI Urban Energy een tool ‘Warmtenetten ontrafeld’ is ontwikkeld. Deze praktische (gratis) handleiding geeft een helder overzicht van de belangrijkste onderdelen van een warmtenet en wat er nodig is voor succesvolle toepassing en implementatie.
 • Melanie Provoost, strategisch adviseur beleid van Platform Geothermie, is geïnterviewd over aardwarmte in aanloop naar de vakbeurs Duurzaam Verwarmd: 'Aardwarmte een rijzende ster voor de energietransitie'. SPG geeft op 9 september een inleiding over aardwarmte op dit congres dat 7-9 september plaatsvindt. 
 • De website WarmingUP live is. Een warmtecollectief bestaande uit achtendertig deelnemers die collectieve warmtesystemen willen ontwikkelen voor de warmtetransitie die betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar zijn.
 • Er een Europees onderwijsnetwerk is opgezet voor geothermische energie met als doel het aantal jonge professionals en ingenieurs op het gebied van geothermische energie te vergroten.
 • Er nu een template business case warmtenetten beschikbaar is voor woningcorporaties, gemeenten en warmtebedrijven. De template geeft inzicht in wanneer een warmtenet interessant is om te ontwikkelen in de verduurzaming van de warmtevraag.

9 juni

Webinar Rol van bodemenergie in Transitievisie Warmte van de gemeente

Online
Gebruikersplatform Bodemenergie, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk organiseren op dinsdag 9 juni van 13.00 - 16.10 uur het interactieve webinar ‘De rol van bodemenergie in de Transitievisie warmte van uw gemeente’. Frank Schoof spreekt om 15.10 uur namens het Platform Geothermie over de rol van geothermie in de verduurzaming van woonwijken.
Lees meer

16 juni

Informatiebijeenkomst aardwarmte voor provincie Drenthe

Online
Op dinsdagochtend 16 juni van 10.30 - 12.00 uur vindt de digitale informatiebijeenkomst Aardwarmte Drenthe plaats. Meer informatie volgt.

 

3 juli

Deelnemersbijeenkomst Platform Geothermie

Online
De jaarlijkse deelnemersbijeenkomst van het Platform Geothermie vindt plaats op vrijdag 3 juli a.s. Dit jaar vindt de bijeenkomst plaats in de vorm van een webinar, van 13.30 - 15.30 uur.

Virtueel bespreken we de jaarcijfers van 2019 en spreken we vooral over de toekomstplannen van het Platform Geothermie (waaronder de samenwerking met DAGO).
Het tweede inhoudelijke deel van het programma bestaat (onder voorbehoud) uit de onderdelen:

Lees meer...

24 - 26 augustus

GeoUtrecht 2020

Utrecht
DGGV (Deutsche Geologische Gesellschaft – Geologische Vereinigung; German Geological Society) is proud to organize the GeoUtrecht 2020 Annual Conference & Exhibition under the theme "EARTH – Treasures, Threats, Transitions" to be held on 24–26 August 2020 at the campus of the University of Utrecht in The Netherlands.

Lees verder

7, 8, 9 september

Duurzaam verwarmd beurs

Haarlemmermeer
Duurzaam verwamd is een vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken. Het is de plek voor vakmensen die meer willen weten over de nieuwste en relevante informatie over duurzame verwarming.
Platfrom Geothermie verzorgt op woensdag 9 september van 11.15 - 11.35 uur een inleiding over aardwarmte.
Lees meer

8 - 9 september

EGEC “Drilling Into the Next Decade”

Celle, Germany
Under the theme “Drilling Into the Next Decade” professionals from academia and industry will discuss the future of drilling technology, with a special emphasis on land drilling applications.
Read more

14 en 15 september

IGC Invest Geothermal 2020

Frankfurt
Join the the International Geothermal Investment Conference in Frankfurt/ Main in Germany.
Read more

6 en 7 oktober

Cursus Geothermie

Amersfoort
Wat komt er kijken bij een aardwarmteproject?  Leer van specialisten alles over een eerste haalbaarheidsverkenning, het geologisch onderzoek, vergunningverlening, realisatie en exploitatie, o.l.v. Henny Cornelissen (Well Engineering Partners) en Wouter van Leeuwen (IF Technology). Een nieuwe datum volgt i.v.m. de coronacrisis.

Lees meer

27 oktober

Energeia Energy Day

Amsterdam
De sector komt samen op de tiende jaarlijkse Energeia Energy Day. Een inspirerende dag met relevante topsprekers, een gevarieerd programma van plenaire bijeenkomsten en verdiepende sessies.
Bekijk de website.

9 - 13 november

Digital German Geothermal Congress 2020

Online
The German Geothermal Association invites geothermal energy experts from science and industry to exchange knowledge and network at the Digital German Geothermal Congress from 9th - 13th November 2020
Read more

24 november

Symposium Bodem Breed

Zeist
Het Symposium Bodem Breed stond gepland voor donderdag 9 april a.s., maar wordt verzet naar 24 november 2020. Deze dag vinden diverse themasessies plaats. Eén van de thema's is 'Energie uit de bodem', waarbij de sessie 'Geothermie en Hoge Temperatuur Opslag (HTO): stap voor stap' ons o.a. leert hoe we de diepe ondergrond van een gemeente zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken voor geothermie. Eén van onze platform-deelnemers, IF Technology, levert een bijdrage aan deze sessie.

Lees meer...

6 december (voorheen gepland 7 juni 2020)

EAGE2020

Amsterdam
De jaarlijkse EAGE conferentie, voor Geo -wetenschappers en -technici strijkt dit jaar weer neer in Amsterdam. Vanwege de coronacrisis wordt de conferentie verplaatst naar de week van 6 december 2020. EBN verzorgt hier op samen met TNO, de TU Delft en HarbourDom een geothermie workshop.

Lees meer...

9-10 juni (uitgesteld naar 2021 vanwege de coronacrisis)

VNG Jaarcongres

West-Friesland
De VNG heeft besloten het tweedaagse jaarcongres op 9 en 10 juni aanstaande in Westfriesland uit te stellen naar 2021 vanwege de coronacrisis. De Algemene Ledenvergadering van de VNG in juni dit jaar gaat wel door. Zie de website www.vngjaarcongres.nl.