Creation: Free Design

Drukbezochte themamiddag over financiering en innovatie

pwc logo 9FD465FA39 seeklogoOp vrijdag 29 november organiseerden PwC en het Platform Geothermie in een themabijeenkomst over innovatie en financiering bij geothermie. Het was een druk bezochte middag met een gevarieerd programma.

PwC nam de bezoekers mee in haar visie op innovatie, schaalvergroting en financiering en riep vooral op de lokale uitdagingen voor de lokale overheden te erkennen. Een student van de TU-Delft verdedigde zijn stelling uit zijn afstudeerstage (en bevestigd door de TU) dat seizoensopslag van warmte één van de manieren is om de bedrijfstijd van een (aardwarmte-)bron én om de duurzaamheid van een warmtenet te verbeteren. De Canadese firma Eavor presenteerde hun innovatieve concept van ‘closed loop’ geothermie gebaseerd op convectie en gaf aan nog op zoek te zijn naar een Nederlands project.

Paneldiscussie
Aan de hand van stellingen discussieerden de aanwezigen en een samengesteld panel - bestaande uit vertegenwoordigers van PwC, Rabobank, Eavor en APG management - over innovatie, schaalvergroting en financiering. De meeste mensen in de bijeenkomst waren het eens dat subsidie nu nog nodig is om de ontwikkeling van geothermie te versnellen en te laten groeien. De meerderheid was het oneens met de stelling dat er eerst meer geothermieprojecten moeten komen in de glas- en tuinbouw voordat er wordt uitgebreid in de gebouwde omgeving. De oproep was vooral: ga het doen en leer van elkaar. Warmtenetten is een veel gehoord onderwerp als belangrijk onderdeel van de opschaling van dergelijke aardwarmteprojecten en de rol van de overheid bij deze ontwikkeling. De meningen waren verdeeld als het gaat over het vormen van een ‘verplicht fonds’ om risico’s bij geothermieprojecten af te dekken. Bijna niemand vond dat financiële participatie bij geothermie nodig is voor draagvlak. Het creëren of behouden van draagvlak is wel een belangrijk thema bleek uit de discussie.

Vragen over een van de onderwerpen op de bijeenkomst of interesse in de visie van PwC bij de verdere ontwikkeling van geothermie projecten? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..