Creation: Free Design

Update coronavirus en aardwarmte(sector)

Via dit verzamelbericht houden we u op de hoogte van de activiteiten en ontwikkelingen die (in)direct van invloed zijn op de ontwikkeling van aardwarmte en de aardwarmtesector als gevolg van het coronavirus. De berichtgeving is zo actueel en compleet mogelijk. Als u iets wilt aanleveren voor de update, mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Evenementen

  • Vele bijeenkomsten en evenementen zijn en worden afgelast door het coronavirus en de onzekerheid de komende tijd. Check de agenda voor een actueel overzicht van wat wel en niet doorgaat. Uitgelicht: veldbezoek seismisch onderzoek SCAN op 8 april wordt tot nader orde geannuleerd. Het World Geothermal Congress 2020 wordt verplaatst naar mei 2021. De Vakbeurzen Duurzaam Verwarmd en Solar Solutions International worden verplaatst naar 7 t/m 9 september 2020. En ICG Invest Geothermal 2020 is verplaatst naar 14 – 15 september 2020. Als pre-event wordt het EGEC Webinar georganiseerd op 26 maart a.s. van 11.00 – 12.00 uur.


Effecten in de sector

  • Omdat aardwarmte vooralsnog niet is aangemerkt als ‘vitaal proces’ voor de warmteketen, heeft DAGO een formele aanvraag gedaan bij EZK om dit alsnog te doen. In contact met EZK en SodM zijn er toezeggingen gedaan om ervoor te zorgen dat organisaties in de energieketen hun werkzaamheden kunnen continueren, in het geval er verdergaande maatregelen worden genomen.
  • Veel van de bedrijven die aardwarmte gebruiken of ontwikkelen zijn actief in de glastuinbouw. Ondernemers in de sierteelt en groente/fruit kassen zien hun afname kelderen in deze tijd. Beperking op export en sluiting van horeca hebben grote effecten op deze bedrijven en hun leveranciers. LTO Glaskracht zet zich in voor deze ondernemers en informeren uitgebreid over het coronavirus op hun website.
  • Het seismisch onderzoek van SCAN is onderbroken als gevolg van Corona, volg de updates op scanaardwarmte.nl/updates/belangrijke-informatie-werkzaamheden-stilgelegd-in-verband-met-covid-19/


Wetgeving en subsidies

  • Tot 6 april vergadert de Tweede Kamer niet fysiek bij elkaar. Dit betekent dat veel Algemeen Overleggen (AO’s) of worden uitgesteld of schriftelijk plaatsvinden. Zoals het Schriftelijk Overleg (SO) over Mijnbouw/Groningen van 18 maart, SO Klimaat & Energy op 2 april en AO Mijnbouw/Groningen voor 15 april.
  • Tot 6 april vergadert de Tweede Kamer niet fysiek bij elkaar wat betekent dat veel Algemeen Overleggen (AO’s) of worden uitgesteld of schriftelijk plaatsvinden. Zoals het Schriftelijk Overleg (SO) over Mijnbouw/Groningen van 18 maart, SO Klimaat & Energy op 2 april en AO Mijnbouw/Groningen voor 15 april
  • Het Platform Geothermie houdt nauw in de gaten wat de gevolgen van het coronavirus zijn op de processen en planning van de wetgevingstrajecten zoals de Mijnbouwwet, Warmtewet 2 en Omgevingswet. Tot nu toe wordt er op ambtelijk niveau gewoon doorgewerkt en valt op dat met name het politieke proces anders wordt ingericht of opschuift.


Initiatieven

  • Studio Zuidas is gespecialiseerd in het vertellen van verhalen en neemt podcasts op over ondernemers in de coronacrisis. De podcast heeft als doel te informeren, inspireren en activeren. Hoe reageren ondernemers op de situatie en welke nieuwe manieren worden er mogelijk ontwikkeld om ‘in business’ te blijven? Interesse om deel te nemen aan de podcast en jouw verhaal te vertellen? Om op die manier informatie te delen en te laten zien wat er speelt in jouw bedrijf/sector? Stuur een e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.