SPG aan tafel
In de nieuwsbrief doen we vanaf 2019 verslag van de gesprekken, vergaderingen en bijeenkomsten waar SPG aan deelnam.
Werkgroep Gebouwde Omgeving en SDE++
SPG is bezig met de voorbereiding voor de consultatieronde SDE++ waar we een inbreng zullen leveren. Tijdens het overleg van de werkgroep gebouwde omgeving en geothermie hebben we gesproken over de SDE++ en is er de uitvraag geweest om input te leveren voor de beleidsagenda van SPG. We hebben in kaart gebracht wat de positionering kan zijn van een woningbouwcorporatie rondom de verduurzaming van de warmtevraag en de rol die geothermie kan spelen.
Presentaties en gesprekken
Op 15 april vond een bijeenkomst plaats van de Stuurgroep Uitvoering Masterplan Aardwarmte. Hierin monitoren we de voortgang van de uitvoering van het in mei 2018 gepresenteerde Masterplan. SPG is de voortrekker betreffende de communicatie en vergroten van draagvlak voor aardwarmte. Binnenkort volgt meer informatie over de voortgang van dit en de andere vijf thema’s. Na de zomer is een openbare bijeenkomst voorzien.
Op 18 april heeft een voortgangsoverleg in Arnhem plaatsgevonden over het aanwijzen van de Aanvullende Strategische (drinkwater-)Voorraden in Gelderland. Belangrijk onderdeel is het zorgen voor goede afstemming tussen de drinkwater- en geothermiesector.
Eind april is met een NVDE-delegatie een bezoek gebracht aan Trias Westland, om onze collega’s van andere duurzame technieken meer inzicht te geven in de geothermie. Ook is medewerking verleend aan de opnames van ‘Jack Powercheck’, een op de jeugd gerichte korte reeks televisieprogramma’s over duurzame energie. Dank aan Aardwarmte Vogelaer voor de gastvrijheid tijdens de opnames!
Tevens zijn enkele interviews gegeven, onder andere aan het blad ‘de ingenieur’ met Duijvestijn Tomaten. Eveneens dank!
Begin mei is met medewerkers van de ASN-bank uitvoering gesproken over de ins en outs van geothermie, zoals de duurzaamheid en kosten. ASN oriënteert zich op aardwarmte.
Op 13 mei is acte de présence gegeven op een bestuurlijke bijeenkomst van het ‘lerend platform Energie & Omgeving’ (Platform LEO), om bestuurders het belang van goed omgevingsmanagement aan te geven.
Vervolgens was op 14 mei de ALV van de NVDE, waar Frank Schoof als vertegenwoordiger is gekozen van ‘de kleine branches’ (naast geothermie ook bodemenergie, biomassa, energie uit water (-kracht) en zon).
In Nijmegen vond op 16 mei het symposium ‘BodemBreed’ plaats waar met IPO en gemeente Nijmegen in een workshop uitleg is gegeven over de plaats van aardwarmte in de energietransitie, en is ingezoomd op de RES-sen en de door gemeenten op te stellen Warmtetransitievisies. Voorts is met Invest NL gesproken over verdere voorlichting aan en overleg met banken inzake geothermie. Besloten is aan te haken bij een breder maar op onderdelen vergelijkbaar project van EBN om de interesse van banken in aardwarmte te vergroten.
Op 23 mei is een presentatie gegeven bij ECW Middenmeer aan een groep Zuid-Amerikaanse geothermisten op cursus in Duitsland, die een werkbezoek aan Nederland brachten. Dank aan EECW voor de gastvrijheid.
|