Creation: Free Design

Mijnwaterproject Heerlen

Heerlen centrale

Heerlen centrale

Projectnaam: Mijnwater Heerlen

Locatie: Heerlen

Vermogen:n.v.t.

Temperatuur: 28 graden/ 16 graden

Bijzonderheden: Het Mijnwaterproject is oorspronkelijk ontwikkeld om duurzame energie uit het water van de oude steenkolenmijn Oranje Nassau III te winnen voor de verwarming en koeling van gebouwen. Het water wordt daarbij onttrokken uit de oude mijngangen van de kolenmijn. Hierin verschilt het Heerlens mijnwaterproject van de andere geothermieprojecten in Nederland. Het was bovendien sinds tijden de eerste diepe boring (> 500 meter) voor het winnen van aardwarmte. Om die reden werd er ook voor het eerst een aardwarmte opsporingsvergunning verleend in het kader van de nieuwe Mijnbouwwet.

Verder is het ook vernieuwend, dat het zeer lage temperatuurverwarmingssysteem en de koeling zich niet beperken tot één gebouw, maar toegepast wordt in een compleet herstructureringsgebied met diverse functies (wonen, school, winkel, kantoor, zorg- en cultuurcluster) via een warmte- en koudedistributienet. Mijnwater B.V., een volle dochter van de gemeente Heerlen, verzorgt de warmte-en koudelevering.

In maart 2006 werden de boringen van de eerste fase van het project in Heerlen gestart. Op 1 en 2 oktober 2008 vond de feestelijke opening plaats.

Nadere informatie over Mijnwater B.V. en het project is hier te vinden