Vervolg SCAN-programma moet geologische onzekerheid verder reduceren

12.07.2024

Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) heeft EBN subsidie verleend voor ‘SCAN 4’, om in kansrijke, maar ‘data-arme’ gebieden verder onderzoek te doen met als doel om aardwarmteprojecten daar sneller te realiseren.

Het onderzoeksprogramma SCAN brengt sinds 2019 de ondergrond in kaart met behulp van seismisch onderzoek en onderzoeksboringen. Voor gebieden met een geconcentreerde warmtevraag en een veelbelovende ondergrond wil men de geologische onzekerheid nog verder reduceren. Binnen ‘SCAN 4’ gaan onder andere lokale 2D- en 3D-seismische onderzoeken worden uitgevoerd. Dit moet voor marktpartijen meer geologische zekerheid geven om aardwarmteprojecten op bepaalde locaties te kunnen starten.

Tijdspad
‘SCAN 4’ heeft een looptijd van 4 jaar en is begin 2024 gestart. De tweede helft van 2024 zal worden gebruikt om de eerste gebieden te selecteren en de uitvoering van het onderzoek op te starten. Er wordt op dit moment bekeken waar dit onderzoek de grootste versnelling voor de aardwarmtesector kan realiseren. De resultaten van de onderzoeken worden, net als in de eerdere fases van SCAN, openbaar gemaakt.

Gerelateerde leden

Overig

Het laatste nieuws

Almere, The Netherlands Skyline
Onderzoek
8.10.2024

Samenwerken in onderzoek naar aardwarmte Almere

De gemeente Almere, HVC en Vattenfall gaan de komende jaren onderzoeken of de grond onder Almere geschikt is om aardwarmte...
Europese commissie
Overheid
3.10.2024

Hongarije maakt aardwarmte tot prioriteit EU

Als voorzitter van de Europese Raad van ministers hoopt Hongarije eind 2024 met een plan te komen om aardwarmte in...
compilatie Open Energiedag 2024
AlgemeenDraagvlak
25.09.2024

Veel interesse voor aardwarmteprojecten tijdens de Open Energiedag

Hoe werkt aardwarmte, hoe warm is het opgepompte water en welke techniek is daarvoor nodig? Het zijn enkele vragen van...