Kamerbrief over geothermie: nu echt doorpakken

08.07.2025

Op 4 juli 2025 stuurde minister Hermans de Kamerbrief “De ontwikkeling van geothermie” naar de Tweede Kamer. Geothermie Nederland ziet opnieuw de duidelijke erkenning van aardwarmte als belangrijke bron in de warmtetransitie. De brief laat zien dat het kabinet structurele stappen voorziet die in een afsprakenkader moeten landen. Geothermie Nederland en EBN zijn de partners waarmee de Minister dit kader de wil neerzetten.

De Kamerbrief herhaalt een aantal belangrijke elementen:

  • Erkenning van systeemwaarde: De brief erkent dat geothermie niet alleen een bron is, maar ook een systeemoplossing biedt voor netcongestie en leveringszekerheid.
  • Versnellingsprogramma voor LTG: De inzet van klimaatfondsmiddelen voor lage temperatuur geothermie (LTG) in de vorm van een meerjarig versnellingsprogramma (2025–2029) .
  • Versterking van kennisbasis: De voortzetting en evaluatie van het SCAN-programma draagt bij aan het verkleinen van geologische risico’s en het vergroten van investeringsbereidheid.

De knelpunten waar Geothermie Nederland al langer oplossingen voor aandraagt, worden wel genoemd, maar met nog weinig handelingsperspectief.

  • Vergunningverlening: De Mijnbouwwet sluit nog onvoldoende aan bij de praktijk. De looptijd van vergunningen is te kort en de koppeling met afzetovereenkomsten werkt in de praktijk vertragend. We pleiten voor een korter en compacter vergunningverleningstraject.
  • Financiering en risicobeheersing: De bestaande instrumenten zoals de SDE++ en RNES zijn waardevol, maar sluiten onvoldoende aan bij de risico’s en fasering van geothermieprojecten. De aangekondigde herziening van de SDE++ moet leiden tot een CAPEX gebaseerde subsidieregeling.
  • Netcongestie en stikstof: De brief benoemt terecht de uitdagingen rond netcapaciteit en stikstofruimte in de aanlegfase. Geothermie kan juist bijdragen aan netverlichting, maar dan moet er wel ruimte zijn om te starten. Netaansluitingen en stikstofruimte zijn essentieel om projecten niet onnodig te vertragen of zelfs de doorgang van de projecten in gevaar te brengen.
  • Schaderegeling: De ontwikkeling van een schadeprotocol en schadefonds is belangrijk voor het maatschappelijk draagvlak. De sector is druk bezig met het opzetten hiervan.
De sector is klaar om op te schalen

De geothermiesector beschikt over de technologie, kennis en uitvoeringskracht om een substantiële bijdrage te leveren aan de warmtetransitie. Maar dat lukt alleen als er consistent beleid is, bestuurlijke regie op ruimtelijke inpassing, en een overheid die knelpunten actief helpt oplossen. De sector is klaar om op te schalen, maar dat vraagt om perspectief, samenwerking, ambtelijke capaciteit en oplossingsgerichtheid.

Tot slot

De Kamerbrief is een stap in de goede richting. Maar het succes van de aankondigingen hangt af van de uitvoering. Geothermie Nederland blijft daarom in gesprek met het ministerie, decentrale overheden en om te zorgen dat randvoorwaarden om projecten te realiseren worden verbeterd.