In het buitenland
In het buitenland wordt al op verschillende plekken hoge temperatuur geothermie gewonnen, vooral in gebieden waar deze hoge temperaturen veel ondieper te vinden zijn, zoals in IJsland en Italië. Ook in Duitsland wordt geothermie al toegepast, met name in de omgeving van München op dieptes die vergelijkbaar zijn met Nederland.
- In onder meer Duitsland en Frankrijk zijn al tientallen geothermische doubletten in productie die warmte leveren. In het Bekken van Parijs, met in het midden de stad Parijs, haalt men bijvoorbeeld al sinds 1969 water voor verwarming uit de diepe ondergrond.
- In vulkanische gebieden loopt de temperatuur in de ondergrond sneller op. Daardoor hoeft men minder diep te boren voor een rendabele aardwarmtebron en is het gebruik van aardwarmte nog aantrekkelijker. Op bijvoorbeeld IJsland is geothermie een belangrijke bron van warmte én elektriciteit.
- In andere delen van de wereld wordt geothermie vooral gebruikt voor de productie van elektriciteit. Heet water (stoom) van > 100 graden Celcius wordt dan omgezet in elektriciteit. De vijf grootste producenten van elektriciteit zijn de VS (3.567 MW), de Filipijnen (1.868 MW), Indonesië (1.450 MW), Nieuw Zeeland (980 MW) en Italië (944 MW). Vaak zit de geothermische energie in deze landen dichter aan het oppervlak, waardoor heel hoge temperatuur makkelijker winbaar is.
Wat kunnen we leren van succesvolle projecten in het buitenland?
Marit Brommer, directeur van de International Geothermal Association, sprak hierover tijdens de Week van de Aardwarmte 2021.
- Lees het artikel ‘Aardwarmte verdient positieve blik’
Meer weten?
Zie voor meer informatie over geothermie in het buitenland de volgende websites:
Een elektriciteitscentrale die draait op geothermie is te zien in Landau (Duitsland) – zie foto. Deze centrale wekt met behulp van geothermische energie elektriciteit op voor 6.000 huishoudens.
Deel dit
Op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. En volg ons via social media.