Basistraining Strategisch OmgevingsManagement (SOM) Geothermieprojecten

12dec
Datum: 12 december 2023, 9 januari en 29 januari 2024
Locatie: Energy Cave, Rijswijk
Organisator: Geothermie Nederland

De eerste training SOM Geothermieprojecten vond plaats afgelopen december/januari en was een groot succes. Naar aanleiding daarvan biedt Geothermie Nederland de training voor een tweede maal aan, op dinsdag 12 december 2023, dinsdag 9 januari en maandag 29 januari 2024. Mis het niet! Er is plek voor max. 17 deelnemers.

Inleiding

Het succes van geothermieprojecten is voor een belangrijk deel afhankelijk van het draagvlak, de acceptatie en het vertrouwen bij burgers, omwonenden, bedrijven, woningcorporaties, gemeenten en provincies. Duurzaam vertrouwen en een goede samenwerking met stakeholders zijn cruciaal om problemen te voorkomen, projecten binnen planning en budget te realiseren en een goede reputatie op te bouwen. Het vraagt van organisaties en medewerkers dat zij omgevingsgericht leren werken. Dat is in het belang van álle leden van Geothermie Nederland. De Basistraining SOM Geothermieprojecten biedt de essentiële kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn.

Tijdens de opleiding krijgen deelnemers handvatten voor het maken van een goede omgevingsanalyse. Je leert wat het verschil is tussen standpunten en belangen en hoe je van daaruit kan werken aan flexibele oplossingen waarbij alle belanghebbenden meerwaarde kunnen realiseren waarbij participatie bijdraagt een het bereiken van de doelen. Wij reiken instrumenten aan waarmee je je SOM-vaardigheden kan ontwikkelen. Hiermee sta je sterker in de weerbarstige praktijk waarin je soms te maken hebt met ingewikkelde issues, machtsverschillen en ‘onwillige’ stakeholders. Bovendien geeft de training je als deelnemer een ‘gedeelde taal’, van waaruit je je eigen omgevingssensitiviteit en stakeholdermanagement in de praktijk verder kan ontwikkelen.

Doel training

Na afloop van de training:

  • Ken je de visie achter de Mutual Gains Approach (MGA) en Strategisch OmgevingsManagement (SOM);
  • Begrijp je hoe deze visie bijdraagt aan het realiseren van de ambities van je organisatie, nu én in de toekomst;
  • Heb je kennis gemaakt met de SOM-cirkel en diverse bruikbare tools;
  • Weet je hoe je een SOM-analyse maakt en hoe je daarvoor gesprekken voert met stakeholders;
  • Heb je geoefend met onderhandelen en ken je je eigen aandachtspunten daarbij;
  • Heb je kennis gemaakt met een aantal interventiestrategieën en weet je wanneer je deze kan inzetten;
  • Heb je meer inzicht in een effectieve aanpak voor je eigen casus en werkpraktijk.
Opzet

De basistraining SOM is een training van WesselinkvanZijst (zie hier) en wordt verzorgd door de trainers Thijs Kraassenberg en Johanneke de Lint. De training is voor Geothermie Nederland op maat gemaakt en zal aansluiten op de werkelijkheid van de mensen die met de ontwikkeling van geothermie bezig zijn. Er wordt aangesloten bij de Gedragscode en Leidraad Omgevingsbetrokkenheid bij aardwarmteprojecten.

  • De training is interactief en praktisch, vol met aansprekende voorbeelden uit de praktijk. Er is veel ruimte voor vragen en het onderling delen van ervaringen. Voorafgaand aan de training wordt gevraagd om een korte casus uit je eigen werkpraktijk te beschrijven en aan te leveren.
  • Het maken van een beperkte hoeveelheid huiswerk is integraal onderdeel van de training; door zelf actief met de stof te oefenen, beklijft deze beter en wordt het leereffect vergroot. De huiswerkopgaven worden beoordeeld door de trainer.
  • De training betreft een training met een blended learning aanpak. Dit betekent dat het beste van zelfstandig en in de groep leren, en het beste van online en offline met elkaar wordt gecombineerd.
  • Voor de voorbereiding en het tussentijdse huiswerk maken we gebruik van het SOM Leerplatform van de SOM Academie. De digitale leeromgeving biedt toegang tot alle materialen en de opdrachten. Hier kun je ook met trainers en andere deelnemers in gesprek over de leerstof. Als deelnemer behoud je een jaar lang toegang tot de digitale leeromgeving.
Kosten en voorwaarden

Geothermie Nederland biedt de basistraining ter waarde van €2250 per deelnemer aan tegen een sterk gereduceerd tarief voor de leden van Geothermie Nederland. De kosten voor de deelnemer bedragen daarmee €975,-. Dit bedrag is exclusief btw, reiskosten en eventuele verblijfskosten, en inclusief literatuur, online leeromgeving, certificaat van deelname en drie keer lunch op locatie. De training is in de Energy Cave in Rijswijk. Inschrijving is mogelijk tot uiterlijk 13 november 2023. 

Inschrijfformulier
 
 
 

Deel dit

De nieuwste evenementen

20feb

GeoTHERM expo & congress

Europa's grootste geothermische vakbeurs met congres richt zich op actuele ontwikkelingen in de geothermiesector
20 en 21 februari 2025
Offenburg
EGEC
17apr

Ledenbijeenkomst & ALV

Op donderdag 17 april a.s. is de ledenbijeenkomst van Geothermie Nederland met voorafgaand de ALV.
17 april 2025
Volgt
Geothermie Nederland