Aandachtspunten uit KEV

24.10.2024

Met de recent gepubliceerde Klimaatnota 2024 en de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024 is het duidelijk dat de urgentie om onze klimaatdoelen te halen verder is toegenomen. Beide documenten schetsen een teleurstellend beeld: het is onwaarschijnlijk dat Nederland het doel van 55% broeikasgasreductie in 2030 zal halen met het huidige beleid. Dit onderstreept de noodzaak voor aanvullend en verscherpt beleid, vooral gericht op duurzame energieoplossingen zoals geothermie.

In de KEV 2024 wordt geconstateerd dat we achterblijven op het gebied van hernieuwbare energie, waarbij het aandeel geothermie in de energiemix nog steeds bescheiden is. Geothermie Nederland ziet in de aanbevelingen uit de KEV een sterke bevestiging dat geothermie een cruciale rol moet spelen in de transitie naar een klimaatneutraal Nederland. De veronderstelling is nu dat er in 2030 18,4 petajoule door geothermie gerealiseerd zal worden, dit is hoger dan huidige doelstellingen van het kabinet. Om de 18,4 PJ te behalen moeten wel de huidige SDE-aanvragen allemaal gerealiseerd worden, en volledig hun warmte kunnen afzetten. Daarvoor moet nog wel een hoop gebeuren.

Wij roepen het ministerie op om de randvoorwaarden voor verdere groei van geothermie te versterken. Specifiek vragen wij aandacht voor het volgende:

  1. Versnelling van vergunningstrajecten: Om de uitrol van nieuwe geothermieprojecten te versnellen, is een vereenvoudigd en gestroomlijnd vergunningsproces essentieel. De huidige doorlooptijden voor een geothermieproject zijn aanzienlijk. Met de huidige processen en beleid zullen sommige geothermieprojecten gerealiseerd worden maar is het niet te garanderen dat alle projecten tot productie zullen komen voor 2030. Zorg ervoor dat vergunningsprocessen voor duurzame energieprojecten maar maximaal 2 jaar in beslag mogen nemen, in lijn met de doorvoering van een herziene richtlijn hernieuwbare energie (REDIII).
  2. Versterken van investeringszekerheid: De KEV benadrukt dat veel duurzame energieprojecten kampen met financierings- en inflatieproblemen. Het is van belang dat geothermieprojecten een passend financieel instrument krijgen in de vorm en dat er duidelijke langetermijnperspectieven worden geboden aan investeerders.