Hongarije maakt aardwarmte tot prioriteit EU

03.10.2024

Aardwarmte is cruciaal voor de Europese energiezekerheid en –autonomie. Tegelijk draagt deze duurzame energiebron bij aan de Green Deal, zo stelt Hongarije. Daarom wil het land, als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, de uitrol van geothermie in de EU versnellen.

Als voorzitter van de Europese Raad van ministers hoopt Hongarije eind 2024 met een plan te komen om aardwarmte in Europa te stimuleren. Het land wil vooral de financiële risico’s die met deze groene energie gepaard gaan, verminderen. Daarbij benadrukt het de noodzaak dat landen hun ervaringen beter delen, de vergunningverlening in de EU en tussen verschillende bestuurslagen stroomlijnen, en het belang van geothermie erkennen. Ter ondersteuning van deze doelen wil het voorzitterschap een Europese geothermiealliantie oprichten, naar het voorbeeld van andere duurzame energieallianties.

In de marge van de bestuursvergadering van koepelorganisatie COPA-COGECA sprak voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland met het Hongaars voorzitterschap. Tijdens het gesprek deelde ze praktijkervaringen van de glastuinbouwsector met geothermie. Glastuinbouw Nederland is blij met de inzet van Hongarije op dit dossier en ziet kansen om aardwarmte in de Nederlandse glastuinbouw nader te ontplooien.

Lees meer hierover op de website van Glastuinbouw Nederland.