Ledenbijeenkomst ‘Toekomstperspectief Geothermie’: Samenwerken aan Versnelling en Duurzaamheid

28.11.2024

Tijdens de ledenbijeenkomst met het thema ‘Toekomstperspectief Geothermie’ richtten we ons op essentiële onderwerpen voor de toekomst van geothermie in de glastuinbouw en de gebouwde omgeving, met een focus op investeringsklimaat en duurzaamheid. De bijeenkomst bracht een brede vertegenwoordiging bijeen, waaronder geothermie-operators, adviseurs, overheden, professionals bij banken, kennisinstellingen en toeleveranciers.

Inleiding: Rapport Investeringscondities Geothermie

Rutger te Grotenhuis van Rebel Energy presenteerde de belangrijkste bevindingen uit het rapport Investeringscondities Geothermie. Hij identificeerde drie grote barrières voor verdere opschaling van geothermie in Nederland. Het rapport benadrukt dat overheidssteun, ketenregie en daadkracht van publieke partijen essentieel zijn om deze uitdagingen aan te pakken. Vanuit de aanwezigen werd het rapport positief ontvangen als waardevolle basis voor dialoog en verbetering.
Download de infographic die onderdeel is van het rapport

Parallelsessies

Na de plenaire presentatie volgden twee rondes van parallelsessies, waarin deelnemers konden kiezen uit vier thema’s:

1a. Investeringsklimaat Glastuinbouw
Jolanda Mourits (Ministerie LNV) en Piet Broekharst (Glastuinbouw Nederland) bespraken energievisies en knelpunten. Ze benadrukten wat nodig is om het toekomstperspectief van geothermie te versterken.
Lees meer | Bekijk de presentatie

1b. Duurzaamheid in de Geothermiesector
Derck Truijens (Meewind), Vince Evers (Dispersed) en Radboud Vorage (Aardwarmte Koekoekspolder) presenteerden een nieuw lifecycle analyse framework. Dit framework biedt een completer beeld van de duurzaamheid van geothermieprojecten.
Lees meer | Bekijk de presentatie

2a. Investeringsklimaat Gebouwde Omgeving
Reinier Koppelaar (Ministerie KGG) en Marco van Soerland (HVC) belichtten de uitdagingen van warmtenetten en de rol van geothermie. Levendige discussies ontstonden over het beleid en de financiële ondersteuning voor warmtenetontwikkeling.
Lees meer | Bekijk de presentatie

2b. Duurzaamheid Gebouwde Omgeving
Bas van Golde (Ennatuurlijk) ging in op het CO2-afbouwpad voor warmtenetten en de impact hiervan op verduurzaming. Hij besprak signalen uit de sector en uitdagingen voor geothermie als duurzame bron.
Lees meer Bekijk de presentatie

Afsluitend Rondetafelgesprek

Hans Bolscher leidde een rondetafelgesprek met Adri Bom Lemstra (Glastuinbouw Nederland) en Reinier Koppelaar (Ministerie KGG). De discussie draaide om de toekomstige impact van geothermie op de glastuinbouw en de gebouwde omgeving. Belangrijke punten die werden besproken:

  • Adri Bom Lemstra: Geothermie is cruciaal voor een duurzame glastuinbouw en vereist verbeterde regelgeving en vergunningverlening.
  • Reinier Koppelaar: De opschaling van geothermie moet worden versneld. Het ministerie werkt aan randvoorwaarden en wil geothermie aantrekkelijker maken voor eindgebruikers.

De bijeenkomst werd afgesloten met een duidelijke boodschap: samenwerking en gedeelde ambitie zijn essentieel voor succes in de geothermiesector.

Er werd uitgebreid nagepraat tijdens de netwerkborrel: