Wcw is aangenomen: een belangrijke stap in de warmtetransitie

07.07.2025

De Tweede Kamer heeft afgelopen week ingestemd met de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw). Deze wet legt de basis voor de warmtemarkt waarin publieke regie en duurzaamheid centraal staan. Voor betaalbaarheid voor de klanten en investeerbaarheid in warmtenetten moet nog wel meer duidelijkheid komen. Voor de geothermiesector betekent dit een belangrijke stap richting versnelling en opschaling.

Een van de aangenomen moties, ingediend door Kamerlid Grinwis (ChristenUnie), roept expliciet op tot het versnellen van geothermieprojecten. Daarnaast is met wetswijzigingen uit de Kamer geregeld dat warmtebedrijven onder voorwaarden één gesocialiseerd tarief mogen hanteren voor meerdere kavels binnen een gemeente.

“Deze wet is geen eindpunt maar een cruciale horde die genomen moest worden om de warmtesector weer in beweging te krijgen. De expliciete steun voor geothermie als duurzame warmtebron is een erkenning van het potentieel van onze sector. Nu is het zaak om samen met gemeenten, netbeheerders en warmtebedrijven de uitvoering voortvarend ter hand te nemen."

De wet treedt naar verwachting gefaseerd in werking vanaf januari 2026, mits ook de Eerste Kamer na de zomer instemt. Gemeenten zullen dan onder meer verantwoordelijk worden voor het aanwijzen van warmtekavels en zijn inmiddels al druk bezig met het opstellen van warmteprogramma’s. Geothermie Nederland trekt samen op met EBN om, waar mogelijk, gemeenten en warmtenetten te enthousiasmeren voor geothermie als duurzame warmtebron.