Energie Beheer Nederland (EBN) en Energie Samen – de koepel van energiecoöperaties – onderzoeken sinds vorig jaar gezamenlijk de mogelijkheden van geothermie (aardwarmte) voor bewonersinitiatieven. De Werkgroep Geothermie van Energie Samen presenteerde onlangs voorstellen voor burgerparticipatie in een recent verschenen rapport ‘Een nieuwe impuls voor geothermie: Versterk de samenwerking tussen publieke, private, en maatschappelijke partijen.’
In een interview aan Energeia vertelt Paul van Seters van Energie Samen over de start van een drietal pilots als voorbeelden van samenwerking van energiecoöperaties met gemeenten en geothermiebedrijven.
De Werkgroep Geothermie van Energie Samen komt met nieuwe voorstellen voor burgerparticipatie in het document ‘Een nieuwe impuls voor geothermie: Versterk de samenwerking tussen publieke, private, en maatschappelijke partijen.’
De werkgroep stelt een zogeheten “coalitiemodel” voor, dat uitgaat van een samenwerking op voet van gelijkheid van publieke en private partijen met energiecoöperaties. “De grootste toegevoegde waarde van dit governancemodel zit hem in de samenwerking met bewoners in het gebied, die van de geothermiebron warmte gaan afnemen en de rekening daarvan betalen”, stelt het rapport.
Van de ruim zevenhonderd energiecoöperaties werken er op dit moment slechts drie aan de ontwikkeling van geothermie, zegt Van Seters. Waarbij twee van de drie een opsporingsvergunning hebben verkregen (Traais Energie Collectief in Terheijden, Noord-Brabant, en Hernieuwbare Warmte Ypenburg in Den Haag is toegewezen en Stogef in Bolsward is afgewezen). Energie Samen initieert drie pilotprojecten waarin energiecoöperaties actief aan de slag gaan met geothermie: Utrecht, Zwolle en Bolsward. Dit laatste draait om het opnieuw op de rails zetten van het project van Stogef.
Om deze pilots in goede banen te leiden gaat Energie Samen alle kennis van het geothermieproces en het buurtwarmteproces integreren in een eerste gedetailleerde opzet van het buurtwarmteproces volgens het coalitiemodel. In een volgende stap in het proces wil Energie Samen investeren in het verspreiden van de opgedane kennis.
Het volgende voorstel in het rapport komt in zicht als de pilots succesvol zijn. Energie Samen wil samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onderzoek doen naar de uitbreiding van het bestaande coöperatieve ontwikkelfonds voor wind- en zonprojecten met ook coöperatieve warmteprojecten.
(bron: Energeia)