Ammerlaan TGI wint EZK Energy Award 2020!

29.01.2021

Met behulp van aardwarmte bespaart Ammerlaan The Green Innovator 25.000 ton aan CO2 per jaar. Naast de eigen kassen, maken 24 andere kwekers, appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislas College, een sportcentrum en een zwembad gebruik van de aardwarmte van Ammerlaan. De kweker van tropische planten viel op door de unieke inpassing van geothermie in de omgeving.


Winnaar Ammerlaan

Ammerlaan is als winnaar gekozen omdat de brede verbinding met de omgeving de jury enorm aansprak. De opgewekte energie is niet alleen voor het familiebedrijf. De warmte wordt ook gebruikt door 24 andere kwekers, appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislas College, een sportcentrum en een zwembad.

Vernieuwend en uniek

Esther Pijs, juryvoorzitter, vertelt dat vooral de relatie tussen techniek, maatschappelijk draagvlak en samenwerking bij het bedrijf de doorslag gaf. “Zij zijn hierin vernieuwend en uniek. De ontwikkeling en toepassing van dit soort concepten is hard nodig voor de gewenste uitbreiding van de energietransitie. Daarnaast belast geothermie de ruimtelijke omgeving aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld energie uit zon of wind. Ammerlaan is een mooi voorbeeld van hoe je warmte en warmtenetten toepast en exploiteert.”

EZK Energy Award

De EZK Energy Award wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en hernieuwbare warmte. Donderdag 28 januari nam Léon Ammerlaan op digitale wijze de award in ontvangst met de geldprijs van € 25.000. Dit gebeurde tijdens het EZK evenement: Partners in energie-uitdagingen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Ammerlaan TGI is een van de leden van Geothermie Nederland