Meer geothermie voor Duitsland

29.08.2023

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd het gebruik van geothermie in Duitsland sterk uit te breiden. Hij zei dat het zijn doel was om het potentieel van hernieuwbare energie zoveel mogelijk aan te boren en tegen 2030 tien keer zoveel geothermie in het verwarmingsnetwerk te voeden als nu.

De Duitse regering wil tegen 2030 zoveel mogelijk geothermische energie aanboren. Bovendien moet er tien keer zoveel geothermische energie aan het warmtenet worden toegevoerd als nu. “Dat is ambitieus. Maar een veilige en vooral betaalbare voorziening van hernieuwbare energie is niet alleen een voordeel voor onze burgers, maar ook heel belangrijk voor onze economie”, benadrukte Olof Scholz.

Innovatief project

Kanselier Scholz bezocht eind augustus het geothermieproject in Geretsried – ten zuiden van München – waar gewerkt wordt met de Eavor-Loop™ technologie. Het door Scholz bezochte geothermische project maakt gebruik van zogenaamde petrothermische energie uit hete droge rotsen met een systeem dat de aanwezigheid van diep water niet vereist. Als dit lukt, zal het een “revolutie teweegbrengen in de geothermische energie”, zei de Beierse minister van Economie Hubert Aiwanger.

Geothermie-installaties in Duitsland

Vanwege de gunstige geologische omstandigheden bevinden de meeste diepe geothermie-installaties zich in Zuid-Duitsland. In heel Duitsland zijn 42 diepe geothermieprojecten in bedrijf. Ook in het noorden en andere regio’s neemt de belangstelling voor deze vorm van geothermische energie toe: er worden momenteel 12 centrales gebouwd. In april 2023 werd in Schwerin (Mecklenburg-Vorpommern) een diepe geothermie-installatie in gebruik genomen. Nog eens 82 installaties zijn gepland in heel Duitsland.

Klimaatneutraal

Olaf Scholz is, na 16 jaar Angela Merkel, sinds december 2021 de leider van Duitsland. De uitbreiding van hernieuwbare energie is een van de belangrijkste aandachtspunten van de bondsregering. Duitsland moet in 2045 klimaatneutraal zijn.

(bron: Warmte365 / Reuters.com)