Nieuw bestuurslid Barbara Cox

27.06.2024

Met instemming van de leden is Barbara Cox per 1 juli a.s. nieuw bestuurslid van Geothermie Nederland voor een periode van drie jaar.
Het bestuur zocht naar een bestuurslid met specifieke geologische en geofysische expertise en die werd gevonden in Barbara Cox. We spraken Barbara over haar carrière tot nu toe, haar drijfveren voor deze nieuwe rol en haar visie op onze sector.

Gefeliciteerd met je benoeming tot bestuurslid. Kan je iets meer vertellen over je carrière tot nu toe?

Met mijn achtergrond in natuurkunde en geofysica kwam ik terecht bij Shell als (Principal) Geofysicus en als Project- en Integratie-Manager. Ik werkte hier onder andere aan het in beeld brengen en monitoren van de ondergrond. Daarna ging ik aan de slag bij Aardyn. In de rol als Subsurface teammanager werkte ik daar mee aan de verschillende fasen van geothermieprojecten, van verkenning tot abandonnering. Ik werk nu als Senior Consultant voor Afry, een Europees engineering-, ontwerp- en adviesbureau met een focus op duurzame projecten. Daar denk ik onder andere mee over oplossingen die de ontwikkeling en realisatie van de gehele warmteketen mogelijk maken. Ook werk ik nog steeds – en graag – aan projecten waarin de ondergrond in kaart gebracht wordt voor de ontwikkeling van duurzame projecten.

Waarom wilde je bestuurslid worden?

Tijdens mijn werk bij Aardyn was ik al bij Geothermie Nederland betrokken (destijds DAGO) bij de werkgroepen ondergrond en seismiciteit. Geothermie is belangrijk voor het slagen van de energietransitie. Toch zijn er voor partijen die geothermie willen ontwikkelen nog grote uitdagingen, variërend van ondergrond-onzekerheden tot regelgeving-risico’s. Met mijn kennis en achtergrond wil ik mij voor de leden van Geothermie Nederland graag inzetten om deze uitdagingen aan te pakken.

Welke uitdagingen zie je voor onze sector?

Geothermie is een mooie en duurzame warmteoplossing. Toch is er nog niet altijd brede steun voor deze technologie. Mensen hebben soms zorgen over de veiligheid van geothermische projecten, dit komt waarschijnlijk door associaties met risico’s die er zijn bij andere ondergrondse activiteiten zoals gaswinning.
Daarnaast brengt de wet- en regelgeving vanuit de overheid risico’s met zich mee voor de ontwikkeling, zowel op het vlak van geothermie als op het grotere vlak van de warmteontwikkeling. Ik zou graag zien dat deze risico’s worden verminderd door zowel eerlijke en goede voorlichting aan het publiek als door een constructieve dialoog tussen de overheid en geothermieontwikkelaars. Zo kunnen we een werkbare situatie creëren en Nederland voorzien van duurzame warmte.

Waar kijk je het meest naar uit als bestuurslid?

In de tijd dat ik in de werkgroepen van Geothermie Nederland zat heb ik gemerkt dat het niet alleen goed is om kennis en ervaring te delen, maar dat het ook een mogelijkheid biedt om samen de sector in een betere positie te brengen. Daarom kijk ik erg uit naar de samenwerking met alle mensen binnen Geothermie Nederland; zowel met het bestuur, als met de leden.

"Wij zijn heel blij met de toetreding van Barbara Cox. Begin dit jaar heeft Coen Leo afscheid genomen als bestuurslid van Geothermie Nederland. Daarmee raakte we specifieke geologische en geofysische expertise kwijt. Om deze belangrijke kennis weer aan het bestuur toe te voegen kwam al snel de naam van Barbara Cox naar voren. Barbara reageerde enthousiast om als bestuurslid een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van geothermie in Nederland. De grote kracht van Barbara is dat ze complexe geofysische problemen goed kan doorgronden en helder kan uitleggen. Bovendien weet ze als geen ander hoe geofysische aspecten een rol spelen bij vergunningverlening en ook in de gehele projectontwikkeling en in de exploitatie van geothermische systemen. Haar vakinhoudelijke kennis, in combinatie met een integrale kijk op geothermieprojecten, maakt haar een zeer waardevol bestuurslid."