Nieuw lid: Gemeente Amsterdam

25.09.2024

Gemeente Amsterdam ziet kansen voor geothermie en onderzoekt of de Amsterdamse ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. Gemeente Amsterdam is onlangs lid geworden van Geothermie Nederland. Esmée Waardenburg, adviseur energietransitie van de gemeente, beantwoordt 4 vragen over het lidmaatschap.

Waarom is gemeente Amsterdam lid geworden van Geothermie Nederland?

In tegenstelling tot sommige andere delen van Nederland, is er in en rond Amsterdam nog weinig kennis over de diepe ondergrond. Voordat een eerste geothermiebron gerealiseerd kan worden, is er nog veel werk te doen, zoals het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken. Als gemeente hebben we een actieve rol in die onderzoeken. We ondernemen verschillende stappen en groeien in onze kennis en netwerk. Door lid te worden hopen we sneller op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen, innovaties en ervaringen op het gebied van geothermie.

Wat doet gemeente Amsterdam op het gebied van geothermie?

In Amsterdam liggen grote stadswarmtenetten. Om deze in de toekomst te verduurzamen zijn nieuwe bronnen nodig, waarbij ook wordt gekeken naar geothermie. Gemeente Amsterdam is mede-vergunninghouder van een Toewijzing Zoekgebied Aardwarmte en onderzoekt samen met EBN en Vattenfall of de Amsterdamse ondergrond geschikt is voor de winning van geothermie. Daarnaast zijn we als gemeente verantwoordelijk voor goede locatiekeuzes en ruimtelijke inpassing, en voor de manier waarop Amsterdammers en de regio betrokken worden in deze ontwikkeling.

Wat is jouw rol daarbij? 

Vanuit de afdeling Duurzaamheid houd ik me bezig met de verduurzaming van warmtebronnen voor stadswarmtenetten. Daarin voorzien we een rol voor geothermie, ook al is de precieze potentie nog niet duidelijk. Met EBN en Vattenfall werken we samen om deze potentie in beeld te brengen, bijvoorbeeld door het voorbereiden van seismisch onderzoek.  

Wat zijn je verwachtingen van Geothermie Nederland?

Door betrokken te zijn bij Geothermie Nederland hoop ik op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen op het gebied van geothermie en ervaringen te kunnen uitwisselen. Ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen en ideeën van andere leden met betrekking tot de ontwikkeling van geothermie in de gebouwde omgeving!

 

'Door betrokken te zijn bij Geothermie Nederland hoop ik op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen op het gebied van geothermie en ervaringen te kunnen uitwisselen.'