Praktijkonderzoek naar Hoge Temperatuur Opslag (HTO)

22.04.2024

In 2021 slaagde Ennatuurlijk Aardwarmte in Middenmeer erin een Hoge Temperatuur Opslag, een HTO, te realiseren. Het water in deze HTO wordt in de zomerperiode via een warmtewisselaar verwarmd met warmte uit de aardwarmtecentrale op Agriport. Het opgewarmde water gaat dan weer terug in de bodem op 350m diep. In de koude maanden, wanneer er meer warmte nodig is in de kassen, wordt het warme water weer opgepompt. 

Ennatuurlijk Aardwarmte, IF Technology, TNO en KWR voeren momenteel een uitgebreid praktijkonderzoek uit naar de invloed van hogetemperatuuropslag op de omgeving. Ze bestuderen de thermische, geomechanische, geochemische en microbiologische effecten. Het onderzoek duurt nog tot 2025.

Tot nu toe zijn de resultaten van het onderzoek erg positief. Eva van der Voet, geoloog bij Ennatuurlijk Aardwarmte, vertelt aan Warmte365 hoe dat onderzoek eraan toegaat. Lees het artikel Eerste resultaten van onderzoek naar hoge temperatuur opslag zeer positief (Warmte365)

Gerelateerde leden

Het laatste nieuws

Kamer
OverheidGeothermie Nederland
23.05.2024

Reactie Geothermie Nederland op hoofdlijnenakkoord

Reactie Geothermie Nederland op hoofdlijnenakkoord...
Purmerend nieuws
Aardwarmtewinning
23.05.2024

Aardwarmteproject ‘Aardwarmte Purmerend’ in volgende fase

Na de eerste verkenningen zetten Yeager Energy, EBN, SVP en de gemeente Purmerend vervolgstappen voor aardwarmte in Purmerend....
GNL Banner landelijke media
Algemeen
13.05.2024

Aardwarmte in landelijke media

‘Welke bijdrage kan aardwarmte leveren aan onze energiebehoefte?’ Het AD schrijft hier uitgebreid over in het artikel op 12 mei...