Praktijkonderzoek naar Hoge Temperatuur Opslag (HTO)

22.04.2024

In 2021 slaagde Ennatuurlijk Aardwarmte in Middenmeer erin een Hoge Temperatuur Opslag, een HTO, te realiseren. Het water in deze HTO wordt in de zomerperiode via een warmtewisselaar verwarmd met warmte uit de aardwarmtecentrale op Agriport. Het opgewarmde water gaat dan weer terug in de bodem op 350m diep. In de koude maanden, wanneer er meer warmte nodig is in de kassen, wordt het warme water weer opgepompt. 

Ennatuurlijk Aardwarmte, IF Technology, TNO en KWR voeren momenteel een uitgebreid praktijkonderzoek uit naar de invloed van hogetemperatuuropslag op de omgeving. Ze bestuderen de thermische, geomechanische, geochemische en microbiologische effecten. Het onderzoek duurt nog tot 2025.

Tot nu toe zijn de resultaten van het onderzoek erg positief. Eva van der Voet, geoloog bij Ennatuurlijk Aardwarmte, vertelt aan Warmte365 hoe dat onderzoek eraan toegaat. Lees het artikel Eerste resultaten van onderzoek naar hoge temperatuur opslag zeer positief (Warmte365)

Gerelateerde leden

Het laatste nieuws

Nieuwsbericht nw
Geothermie Nederland
24.04.2024

Verslag Ledenbijeenkomst ‘Geothermie, klaar voor de toekomst’

Op 18 april was de Ledenbijeenkomst van Geothermie Nederland ‘Geothermie, klaar voor de toekomst!’. Van Arthur van Wijk en Maarten...
Serie Geothermie Goed Geregeld
AlgemeenGeothermie Nederland
24.04.2024

Infographics serie Geothermie Goed Geregeld!

Geothermie Nederland ontwikkelde een serie infographics 'Geothermie Goed Geregeld!' ...
Arjan van Boven
Leden
23.04.2024

Nieuw lid: WFR Oilfield Services

Punch Energy Services is bedrijf dat zich voornamelijk richt op de levering van OCTG materialen voor de geothermiesector. De kennis...