Rapport bevestigt ‘Het onbenutte potentieel van geothermie’

06.03.2023

Het uitgebreide rapport ‘Global geothermal market and technology assessment’ (feb. 2023), stelt dat geothermie een ‘weersonafhankelijke, continue, betrouwbare en hernieuwbare energiebron is. Daarmee biedt het de mogelijkheid om de energietransitie te versnellen.’

Geothermie kan een grotere rol spelen in de verduurzaming van de wereldwijde energievraag. Volgens het rapport is er voldoende ruimte voor marktgroei in veel regio’s. ‘Dit kan worden gestimuleerd door het benutten van lage- en middentemperatuurbronnen, technologische innovatie, het opstellen van duidelijke regelgevingskaders en het beperken van financiële risico’s’, zegt Eva van der Voet, consultant Geo-energie bij Witteveen+Bos. Witteveen+Bos is samen met JRG Energy verantwoordelijk voor het rapport.

Ook een geïntegreerde cross-industry aanpak kan geothermie een impuls geven. Dankzij cross-industry projecten kan de geothermische industrie synergieën benutten met andere industrieën, waaronder hernieuwbare energieopwekking, olie en gas, groene waterstof, terugwinning van mineralen (zoals lithium), energieopslag en CCS&U.