Oproep aan Europese Commissie voor geothermische strategie

05.06.2024

Meer dan 200 belanghebbenden in de geothermiesector hebben de Europese Commissie opgeroepen om een Europese strategie en actieplan voor geothermische energie op te stellen. 

Dit komt nadat zowel het Europees Parlement als het Comité van de Regio’s eerder dit jaar vrijwel unaniem voor een Europese strategie voor geothermie stemden.

“A European strategy and action plan are urgently needed to unlock geothermal now,” Philippe Dumas, Secretary General of the European Geothermal Energy Council (EGEC).

In de brief wordt opgeroepen tot:

1. Een streefcijfer van 250 GW geothermische energie tegen 2040 voor elektriciteit, verwarming en koeling (stadsverwarming en -koeling, geothermische netwerken en autonome geothermische warmtepompen); voor gebruik in openbare, residentiële en commerciële gebouwen; landbouw; elektriciteitsopwekking, transport en productiesectoren;
2. Harmonisatie en ontwikkeling van nieuwe steunregelingen, met inbegrip van grensoverschrijdende financiële risicogaranties;
3. Ondersteuning van de Geothermal Industrial Alliance;
4. Toegankelijkheid van energievraag en geologische gegevens;
5. Scholing van werknemers, gemeentelijke netwerkplanners en vergunningverlenende instanties;
6. Versterking van innovatie en leiderschap van de binnenlandse verwerkende industrie in de EU.

De brief van de EGEC aan de Europese Commissie werd door meer dan 200 partijen ondertekent. waaronder door Geothermie Nederland en door diverse andere organisaties uit de sector.
Bekijk de brief