Terugblik Ledenbijeenkomst 17 april

23.04.2025

Op 17 april was de Geothermie Nederland de Ledenbijeenkomst ‘Geothermie in het regionale energiesysteem’. Ongeveer 80 professionals die werkzaam zijn in de geothermiesector kwamen deze middag bij elkaar in de Energy Cave in Rijswijk.

Tijdens de ledenbijeenkomst gaf Luc Mutsaers, plaatsvervangend directeur Transitie Diepe Ondergrond bij het ministerie van KGG, een inkijk in de visie van het ministerie op geothermie.

Melanie Provoost (Provincie Zuid-Holland) deelde daarnaast informatie over de Opdracht transportnetwerk invoedingsmogelijkheden verschillende warmtebronnen. Heb je interesse om bij te dragen aan de uitvoering of mee te denken in de klankbordgroep? Neem dan contact op met Floris Post.

Ook konden deelnemers in de middag hun eigen programma samenstellen via vier inspirerende parallelsessies. Deze boden verdieping op onder andere de rol van geothermie voor regionale systemen. 

Sessie 1: EBN’s regionale rol in de warmtetransitie
In welke regio’s is EBN actief en hoe draagt dit bij aan de warmtetransitie? Ingrid Giebels en Silke Nieuwenhuis (EBN) deelden de visie op marktontwikkeling, en lichtten toe welke rol EBN speelt in verschillende regio’s de regionale ontwikkeling van aardwarmte. Welke acties worden ingezet in de verschillende regio’s en wat is er nodig om verder te komen richting geothermieprojecten.

Sessie 2: Duurzame warmte in Amsterdam
Binnen het samenwerkingsverband Westpoort Warmte (WPW) werken de gemeente Amsterdam en Vattenfall samen bij diverse projecten om bewoners in Amsterdam te voorzien van een duurzame en betrouwbare warmte. We horen van Esmée Waardenburg (gemeente Amsterdam) en Martin Buyck (WPW) over de plannen. Hoe wordt geothermie geïntegreerd in het bredere energiesysteem? En welke ontwikkelingen zien zij? 
Bekijk de presentatie

Sessie 3: Keuzestress gemeenten
Gemeenten spelen een sleutelrol in de energietransitie, maar de stapeling van verantwoordelijkheden leidt tot toenemende bestuurlijke stress. Bas van Dun (Impuls Advies) liet zien welke stressfactoren er zijn en hoe gemeenten kunnen worden geholpen om structuur aan te brengen in het proces. In zijn presentatie kwamen voorbeelden vanuit verschillende gemeenten aan bod.
Bekijk de presentatie

Sessie 4: Ontwerpen met de WarmingUP Design Toolkit
Martijn Clarijs (TNO) en Melanie Provoost (Provincie Zuid-Holland) presenteerden de WarmingUP Design Toolkit voor het ontwerp van regionale warmtesystemen. De toolkit is al getest op regionale schaal. Ze bespraken de inzichten en de weg naar een open werkplatform voor de warmtetransitie.

De kosten voor de aanleg van een duurzaam collectief warmtesysteem omvatten de installatie van bronnen, de aanleg van een warmtenet en de aanpassing van gebouwen. De Design Toolkit is een softwarepakket dat ontwerpers van warmtenetten ondersteunt bij het creëren van toekomstbestendige netwerken. Hiermee kunnen gemeenten, warmtebedrijven en andere betrokken partijen strategische beleidskeuzes en ontwerpplannen maken. De ontwikkeling en inzet van de Design Toolkit kan tot 25% kostenreductie opleveren bij de aanleg van warmtenetten. De Design Toolkit is voortgekomen uit het WarmingUP programma en wordt nu doorontwikkeld onder Nieuwe Warmte Nu!

Meer informatie over de Design Toolkit is te vinden op nwn.nu/projecten/innovaties/design-toolkit-warmtenetten/