Testen van aardwarmteprojecten blijft mogelijk in Onderzoekscentrum Rijswijk

18.02.2021

Het Rijkswijks onderzoekscentrum voor aardwarmte kan haar bijdrage voor de energietransitie blijven voortzetten. De initiatiefnemers van het ‘Rijswijk Centre for Sustainable Geo-Energy’ (RCSG) hebben het belang van unieke fieldlab nogmaals onderstreept en committeren zich tot 2024 aan het centrum. Dat is goed nieuws voor de ontwikkeling van aardwarmte in Nederland. Bedrijven die willen experimenteren met nieuwe boortechnieken en/of materialen kunnen tot minstens 2024 gebruikmaken van de faciliteiten die het centrum in Rijswijk biedt.


Onderzoekscentrum Rijswijk (RCSG)
innovatielab geothermie ondernemers rcsg rijswijk tnoOm de ontwikkeling van aardwarmte te versnellen, hebben het Ministerie van EZK, EBN, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rijswijk en TNO het RCSG op 5 maart 2020 opgericht. De contracten voor verlenging van deze verbintenis zijn onlangs ondertekend.

In Rijswijk kunnen bijvoorbeeld aardwarmteprojecten op ware schaal worden getest. Het centrum beschikt over 20 installaties die het hele spectrum van boren in de ondergrond bestrijken. Alle faciliteiten zijn aanwezig om onder hoge druk en temperatuur, vergelijkbaar aan die in de Nederlandse ondergrond, te testen en te experimenteren met nieuwe boortechnieken en materialen. Bijna alle ondergrondse condities in Nederland kunnen er worden nagebootst.

Lees meer op: www.tno.nl