Bundeling van krachten door overname Aardyn

03.10.2023

Geothermie Nederland is blij met de overname van Aardyn door Gaia Energy. Met deze strategische keuze willen beide organisaties de ambitie waarmaken om meer dan 25 aardwarmteprojecten in Nederland te realiseren. Geothermie Nederland hoopt dat daarmee de verdere uitrol van geothermie in Nederland wordt versneld.

Gaia Energy B.V., de nieuwe naam van Tullip Energy Exploration & Development B.V., kondigde op 2 oktober met trots de overname van Aardyn B.V. aan. Twee gewaardeerde leden van Geothermie Nederland slaan hiermee de handen ineen. Hans Bolscher, voorzitter Geothermie Nederland: “Deze stap bevestigt de potentie en het belang van geothermie. Het is ontzettend mooi dat de expertise van Aardyn en Gaia Energy wordt gecombineerd en kan worden ingezet voor een snelle realisatie van zoveel nieuwe projecten.”

De aandeleninvestering is bedoeld voor de exploitatie en bouw van nieuwe geothermiebronnen, strategisch gepositioneerd naast de bestaande geothermische activiteiten binnen Aardyn’s en Gaia Energy’s portefeuille. Aardyn heeft drie geothermielocaties die op dit moment aardwarmte leveren aan kassen en gebouwen: Aardwarmte Vierpolders, Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL) en Duurzaam Voorne. Aardyn is naast operator ook een van de aandeelhouders in het project Geothermie Delft en heeft opsporingsvergunningen op diverse locaties.

De inzet van Aardyn en Gaia Energy is en blijft gericht op de voortgang en realisatie van de meer dan vijfentwintig actieve projecten waar momenteel een opsporingsvergunning voor is. Met die projecten is het doel om in de komende acht jaar de warmtetransitie in Nederland een enorme boost te geven door maar liefst 500 MW aan geothermische energie te ontsluiten.

Bas van Dun: directeur Aardyn: “Door deze overname kunnen we als Aardyn blijven doorondernemen. Het bredere portfolio aan projecten en de gecombineerde kennis en expertise maken dat we met onze verschillende aardwarmteprojecten nog beter en efficiënter onze bijdrage kunnen leveren aan de warmtetransitie in Nederland.”

Gaia Energy heeft een samenwerking met IPS Geothermal Energy Group en 85 Degrees Renewable Group, waarmee gezamenlijke ontwikkelingsinitiatieven voor een groot aantal geothermieprojecten zijn ontplooid. Dit consortium beschikt gezamenlijk over een aanzienlijk aantal geothermische vergunningen en assets in heel Nederland. Nico Kuipers, medeaandeelhouder Gaia Energy, spreekt zijn enthousiasme uit: “Deze overname markeert een stap in de richting van het realiseren van onze visie op duurzame geothermie in Nederland. Met een groeiend portfolio aan projecten en een met een sterk team zijn we klaar om de Nederlandse geothermiemarkt verder vooruit te helpen.”