Op Agriport heeft Ennatuurlijk Aardwarmte drie aardwarmtedoubletten. De eerste putten op Agriport zijn in 2014 in gebruik genomen. De putten zijn circa 2250 meter diep. Vanaf die diepte wordt water van ongeveer 92 graden celsius opgepompt. Er wordt continu gewerkt om de winning van aardwarmte op alle aspecten te verbeteren en te innoveren, voorbeelden zijn optimalisaties in ESP pompen, werkprocedures voor filterwissels en geologische ontwikkelingen. In 2021 is de eerste Hoge Temperatuur Opslag (HTO) Agriport in gebruik genomen. Het water in deze HTO wordt in de zomerperiode via een warmtewisselaar verwarmd met warmte uit de aardwarmte centrale. Het opgewarmde water gaat dan weer terug in de bodem op 350m diep. In de koude maanden, wanneer er meer warmte nodig is in de kassen, wordt het warme water weer opgepompt. Met de drie doubletten op Agriport wordt circa 30 miljoen m3 aardgas per jaar bespaard.

Ennatuurlijk Aardwarmte is bezig met de realisatie van een nieuwe aardwarmtecentrale op Agriport. Als alles volgens plan verloopt wordt er in 2024 een vierde aardwarmtedoublet actief. Naar verwachting gaat deze centrale zo’n 20Mwth aan warmte leveren.

Locatiegegevens

Agriport A7 Middenmeer

Status
gerealiseerd
In werking sinds
2015
Categorie
glastuinbouw
Diepte
2250 m
Temperatuur
92°C
Vermogen
14 (3 stuks, totaal ca. 42) MWth
Besparing aardgas
30 miljoen m3/jaar
Projectpartners
Ennatuurlijk Aardwarmte
Bijzonderheden
voor winterpieklevering zijn ook een hoge temperatuuropslag en een Biowarmte-energiecentrale op het warmtenet aangesloten. Een vierde doublet in ontwikkeling.

Deel dit