Artikel

Chemical Management Tool voor operators

18.01.2024

De Chemical Management Tool (CMT) ontzorgt geothermie-operators met het REACH compliant bijhouden van hun dossiers bij het gebruik van mijnbouwhulpstoffen in hun operaties. Hierdoor is de veiligheidsinformatie altijd up-to-date en ontstaat er gedurende 10 jaar een archief.

Operators kunnen met behulp van de CMT een centraal register van alle bestaande en in gebruik zijnde mijnbouwhulpstoffen in de geothermie raadplegen, een overzicht bijhouden van de toegepaste producten per aardwarmtelocatie en gedegen checks uitvoeren op de eigen gegevens en rapportage om volledig aan hun wettelijke verplichting te kunnen voldoen.

De CMT is in opdracht van Geothermie Nederland professioneel en robuust uitgevoerd, onder meer met het oog op de langjarige bewaarverplichting van de gegevens voor operators en in verband met de vele wijzigingen in de toegepaste stoffen, wat hoge eisen stelt aan de workflow en het databeheer. Deze tool is de eerste die Geothermie Nederland voor operator-leden heeft ontwikkeld, er zullen nog andere tools volgen op hetzelfde online platform. De functionaliteit van de tool wordt binnenkort aan de toezichthouder SodM gedemonstreerd.

Janine Verweij, directeur Geothermie Nederland: “De vereniging zet met de ontwikkeling van de CMT een belangrijke volgende stap in de professionalisering van de dienstverlening aan de operatorleden en de sector als geheel. De tool vormt daarmee ook een belangrijke inspiratiebron voor een eventuele uitbreiding in de toekomst in het kader van een geïntegreerd zorgsysteem voor de geothermiesector.

Woensdag 17 januari 2024 organiseerde Geothermie Nederland in een oude collegezaal van de TU Delft een eerste kennismaking en training met de Chemical Management Tool voor operator-leden van de vereniging.