Artikel

‘Van aardgasland naar aardwarmteland’

07.10.2021

Ondanks de complexiteit zijn er in Nederland volop kansen om aardwarmte succesvol te ontwikkelen, stelt Wilma Berends van Natuur & Milieu. Voor Energiepodium.nl schreef zij een opinieartikel waarin we lezen over de rol die geothermie kan hebben in de toekomst:

‘Aardwarmte is geen innovatieve, nog niet bewezen techniek om woningen te verwarmen. In Europese steden als Reykjavik, Parijs en München worden vele huizen al geruime tijd verwarmd met aardwarmte en zijn de ervaringen positief. Het draait om warmte uit de ondergrond die via een warmtenet wordt aangevoerd en woningen verwarmd, gewoon met radiatoren. Het lijkt mogelijk om in Nederland 2 op de 5 woningen in de toekomst met aardwarmte te verwarmen.

Wij zijn nu nog een aardgasland, ongeveer 90% van de Nederlandse huishoudens heeft nog een cv-ketel. Dat gaat veranderen, want we moeten aardgasvrij worden. Aardwarmte is een belangrijk, duurzaam en beproefd alternatief. Maar waarom, op het verwarmen van wat kassen in het Westland en paar duizend woningen in de regio Den Haag na, zetten we in Nederland nog niet volop in op deze techniek?’

Lees het volledige artikel op www.energiepodium.nl