Geothermie is in Nederland een relatief nieuwe duurzame energiebron. En dat roept natuurlijk vragen op. Het is daarom belangrijk alle aanwezige kennis rondom geothermie goed te communiceren en beschikbaar te maken, in het bijzonder voor omwonenden en beleidsmakers. Maar er is meer nodig. Bij de duurzame relatie die een geothermieproject heeft met haar omgeving hoort ook het actief betrekken van omwonenden.
Omgevingsbetrokkenheid bij geothermieprojecten is van groot belang om een project op verantwoorde wijze te kunnen realiseren. Dit is een continu leerproces waarbij de geothermiesector optrekt met andere relevante partijen zoals gemeenten, ministeries en waterbedrijven om zo omwonenden zo goed mogelijk te betrekken en te informeren.
De website Allesoveraardwarmte.nl is een platform voor het brede publiek. Het biedt ook informatie voor operators, overheden en ministeries die zij kunnen gebruiken bij de voorlichting aan omwonenden.
De aardwarmtesector werkt aan een programma voor het versnellen van de ontwikkeling van aardwarmte in Nederland. Die beoogde versnelling houdt in dat het aantal aardwarmtelocaties fors gaat groeien en uitbreidt van glastuinbouwgebieden naar de gebouwde omgeving. Aardwarmte komt daarmee letterlijk dichterbij. Dichterbij andere gebruikers van de ondergrond en dichterbij gebruikers van de bovengrond. Bij al die stakeholders moet draagvlak verkregen worden. Draagvlak betekent dat de realisatie van een geothermieproject op acceptatie en steun kan rekenen van regionale en lokale betrokkenen.