Onderzoek

Onderzoek Kadaster naar warmtenetten

17.02.2022

Het Kadaster verwacht dat woningen in Nederlandse steden in de toekomst vooral worden verwarmd door warmtenetten. Zo’n 3,5 miljoen huizen in stedelijk gebied kunnen volgens hun analyse het beste worden aangesloten op een warmtenet.

Het Kadaster heeft per warmtebron onderzocht hoeveel woningen er het meest geschikt voor zijn. Zo’n 3,5 miljoen huizen in stedelijk gebied kunnen volgens de analyse het beste worden aangesloten op een warmtenet. Daarbij wordt op een centrale plaats warmte opgewekt, om van daaruit door leidingen naar de aangesloten woningen te stromen.  Op dit moment wordt er nog bijna geen aardwarmte geleverd aan warmtenetten. Maar dat verandert. Lees meer over warmtenetten en geothermie als warmtebron

De cijfers van het Kadaster borduren voort op eerder onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat voor alle buurten uitrekende welk alternatief voor aardgas het goedkoopst is. Hoe duurzaam een warmtenet is ‘hangt helemaal af van de warmtebron waarmee hij wordt gevoed’, schrijft Natuur & Milieu.